Části hovězí usně - jakou vybrat pro váš výrobek?

Části hovězí usně - jakou vybrat pro váš výrobek?

Obsah tohoto článku najdete také ve  videu 

Naše řemeslo má širokou škálu možností tvorby. S tím také přichází řada nových znalostí, dovedností a také otázek. Je potřeba zjistit celou řadu informací jak o materiálu samotném, tak o nástrojích nebo technikách. Rád bych vám proto pomocí jednotlivých článků a také videí na vaše otázky přinášel odpovědi.

Kůže je nádherný přírodní materiál, který krásně voní, je příjemný na dotek a ze své podstaty je s ním člověk tak nějak propojen. Pokud jste si vybrali brašnářské řemeslo jako své hobby nebo zdroj obživy, nebudete litovat.

V dnešním článku vám popíšu jednotlivé části hovězí usně a řeknu vám, která je vhodná pro váš výrobek. Na úvod podotknu, že článek pojednává o hovězí usni a pokud není zmíněno jinak, jedná se o třísločiněnou hovězí useň.

Co je to useň a co kůže?

Kůže = nezpracovaná surovina

Useň = zpracovaná surovina

Oficiálně je kůže pokrývka těla obratlovce. Zkrátka se jedná o surovinu, která je stažena ze zvířete. Ve chvíli, kdy je kůže vyčiněná, tedy prošla procesem zpracování (činění), stává se z ní useň.

  • Trocha kravské anatomie

V článku nám bude dobrou pomocnicí Jitka. Jitka je kráva. Jak vidíte, fotografii jsem úmyslně zaostřil na oblast jejího krku, kde můžete vidět vrásky. Tyto vrásky jsou typické a charakteristické pro část usně zvanou vaz. Vrásky si zapamatujte, později se o nich ještě zmíním.

Obrázek 1 - kráva Jitka na jejímž krku můžete vidět vrásky typické pro krční oblast zvanou vaz

Jitku jsem obalil do papírové pásky. Na obrázku 2 vidíte, že jsem Jitku rozdělil třemi liniemi. Jedna je vedena hřbetní ose a dvě jsou v oblasti předních a zadních končetin. Vzniklo nám tak několik částí, na které se podíváme.

 

Obrázek 2 - Jitka obalená v papírové pásce s vyznačenými oblastmi a hřbetní osou

Následně jsem Jitku pro názornost z této „papírové kůže“ stáhl. Můžete tedy vidět, jak vypadá celá kůže před zpracováním. Kůže jsou většinou řezány na menší kusy pro lepší manipulaci. Typicky se pak lze setkat například s půlkou. Následně jsem na kůži jednotlivé oblasti vyznačil a popsal.


Obrázek 3 - vyznačené oblasti na stažené kůži

3 základní části hovězí usně

  • Vaz (double shoulder)

Část v přední oblasti okolo hlavy a ramen se česky nazývá vaz . Je typická pro své vrásky, které jsem zmínil v úvodu a můžete je vidět také na obrázku. Vrásky jsou jednoznačným znakem života zvířete. Tato část usně dodává výrobkům rukopis přírodního materiálu. Pokud je vám toto sympatické, možná je pro vás ideální volbou.

Obrázek 4 - jednotlivé části hovězí usně

K čemu vaz využít?

Jedná se o kvalitní oblast, se kterou se náramně vyřádíte. Jde také o to, jakým způsobem je useň vyčiněna. Pokud půjde o třísločiněnou (přírodními složkami vyčiněnou) useň , která bude valchovaná – tedy měkčí, bude mít jiné využití než nevalchovaná nebo chromočiněná (vyčiněná „chemickou“ cestou).  Na této části se můžete tzv. odrazit – získáte cit pro materiál, pochopíte jak se chová a co od něj můžete očekávat. Pokud si zakoupíte přírodní vaz o síle 1,5 – 2 mm, máte před sebou materiál, ze kterého můžete vyrobit: pouzdra na karty, jednoduché peněženky, klíčenky, kabelky, obaly na nože nebo sekery, batohy a jiné výrobky tohoto typu. Vaz rozhodně není hodný na opasek – alespoň tedy ne jednovrstvý. Vaz je finančně uprostřed ze tří částí popsaných v příspěvku.

Obrázek 5 - vaz a jeho typické vrásnění připomínající jemné vlnění vody

  • Krupon (double bend)

Pokud půjdeme dále k ocasu, dostáváme se do nejkvalitnější oblasti zvanou krupon. Krupon je nejjadrnější část hovězí usně. Vlákna kůže jsou zde rostlá hustě a také jsou pevně a hustě spletena. Je zde vysoká síla materiálu – až v řádech cm. Toto je část, která je využívána pro výrobky, kde je potřeba vysoká odolnost, pevnost a tuhost.

Obrázek 6 - jednotlivé části hovězí usně

Využití kruponu

Využití najde krupon u pásků, sedlářských sedel, pro pevné výztuhy – například u pouzder na nože. Zkrátka tam, kde chcete pořádný kvalitní kus odolného materiálu. Jedná se o nejdražší část usně. Lze také koupit jeho polovinu – půlkrupon. Více se o jednotlivých částech můžete dozvědět v PDF dokumentu, kde je vše graficky zpracováno.

 

Stáhněte si zdarma infografiku, která popisuje i další oblasti hovězí usně - jasně, přehledně.

  • Kraj (belly)

Dostáváme se do břišní oblasti zvířete, kde se nachází část zvaná kraj. Zde vlákna nejsou zdaleka tak hustě a pevně spletena jako u kruponu. Vzhledem k umístění oblasti je zde kůže poměrně volná (tloustnutí a hubnutí zvířete a podobně). Nejedná se tedy o výrazně kvalitní materiál vhodný k přímému použití u výrobků. Z tří základních částí, které jsem dnes popsal, se u krajů jedná o tu nejméně ceněnou.

Obrázek 7 - jednotlivé části hovězí usně

Využití kraje

Své využití tato část má spíše v doplňkových částech. Vzhledem k nízké finanční náročnosti může být kraj ideální ve vašich začátcích. Pokud je kůže na vstupu kvalitní a stejně tak její proces vyčinění, bude se vám i s touto částí pracovat dobře. Pásek z této části však rozhodně dělat nelze.

Popsal jsem 3 základní části usně. Ty jdou ještě vzájemně kombinovat a vyplývají z toho pojmy jako štika, kruponec nebo půlštika. To už pouze kombinace v článku uvedených částí. Graficky jsem tyto kombinace zpracoval. Podívejte se na ně v pdf souboru, který je dostupný zde.

PS: Obsah článku nebo nebo jiné užitečné informace najdete také na mém YouTube kanále. Pravidelně přináším užitečné tipy a triky ze světa kůže, které vaši tvorbu posunou dále.

Sledujte také můj  Instagram, kde najdete celou řadu užitečných informací a vychytávek.

Věřím, že máte teď lepší představu o tom, jakou část usně si do začátku zakoupit a ve vaší tvorbě vám držím palce a přeji hodně zábavy.

Vašek