Čím řezat usně? 2/2

 

Čím řezat usně? 2/2

Obsah tohoto článku najdete také ve  videu 

Dnešní text je volným pokračováním první části o řezných nástrojích. Navážeme nástroji spíše pro jemnější práci. Představíme si krajáčky a kosící nože.

Krajáčky a jiné menší nože na krájení usní

  • Krajáčky

Krajáček je  úzký nůž sloužící pro vykrajování různých (brašnářských) materiálů. Máte-li tedy obkreslený požadovaný tvar (peněženky) na usni, krajáček je ideální nástroj pro jeho vyříznutí. Tento nástroj může být jednobřitový (obrázek1) nebo dvoubřitový (obrázek 2).

Jednobřitový krajáček je ideální, pokud potřebujete uříznout dvě vrstvy usně na sobě, přičemž jedna „přečnívá“ přes druhou. V takové situace kratší vrstva slouží jako vodící „lišta“ a právě o hranu této vrstvy se opře rovná (nezbroušená) strana krajáčku. Díky tomu jste schopni přesahující vrstvu uříznout přesně kolmo a podél kratší vrstvy. Pro vykrajování křivek může být vhodnější nůž dvoubřitový (obrázek 3).

Obrázek 1* - Ukázka jednobřitového krajáčku

Obrázek 2* - Ukázka dvoubřitového krajáčku

 

Podstatné je udržovat tvar špice nástroje ve správném tvaru a také ostrý. Tvar špice je poměrně šikmý a ostří je rovné, nikoliv do oblouku (obrázek 4). Leštění ostří před každým řezem pomocí obtahového řemene s leštící pastou vám zajistí také správný tvar samotného ostří (Obrázek 5). To by mělo být mírně konvexní (projmuté) nebo rovné, nikoliv konkávní (vypouklé). Dejte si pozor, abyste si krajáček nespletli s nožem, kterému se říká „knejp“. Tento nůž má podobný tvar, ale jeho špička je zahnutá do strany. Knejp je nůž používaný v obuvnictví.

Obrázek 5 –  Dvoubřitový krajáček od světoznámé firmy Blanchard Paris

Obrázek 4* - Správný tvar špice

Obrázek 5* - Průřez ostří - správný tvar

  • Skalpely

Určitou alternativou krajáčků jsou průmyslové skalpely (obrázek 6). Těla nožů se vyrábějí také v celé řadě variant. Mohou být plastové nebo kovové s pogumováním. Doporučuji sáhnout po kovové variantě. Je těžší – lépe se vede při řezu a více vydrží.

Tyto nástroje mají výměnné čepelky. I čepelky lze zakoupit v různých tvarech – liší se tvary celé čepelky nebo pouze špičky. Zde je nutné vycházet z vašich potřeb řezu a dle toho zakoupit příslušnou čepelku. Výměnné čepelky mohou být výhodou – když se ztupí, jednoduše ji vyměníte. Nicméně i čepelky je dobré udržovat ostré doleštěním. Jedná se tedy opět o nástroje pro krájení usní (a jiných materiálů) v nejrůznějších tvarech.

Obrázek 6 – Průmyslový skalpel s výměnnou čepelkou

  • Kosící nože

Kosení je ztenčení (zeslabení) usně (obrázek 7). Potřebujete-li tedy, aby se síla usně směrem k jeho hraně snižovala, budete useň kosit. Důvodů pro kosení může být celá řada – zakládání kraje, slepování dvou částí a podobně. Je to činnost, která vyžaduje velkou zručnost. Na toto samotné téma se podíváme v některém z dalších článků.

Obrázek 7* – Ukázka ručního kosení kosícím nožem

Kosící nože jsou speciální nože z kvalitní oceli sloužící ke ztenčování materiálu. Jsou to nože se šikmým (ne však vždy) jednostranně zbroušeným ostřím (obrázek 8). Pro kvalitní a přesné kosení je nutné mít nůž extrémně ostrý. Byť jen s trochu tupým nástrojem se vám bude kosit velice špatně. Nebudete schopni useň pod požadovaným úhlem seříznout, materiál se vám bude hrnout a řez nebude čistý. Obtahujte (leštěte) proto ostří i během kosení na obtahovém řemeni z jadrné usně s leštící pastou. Při výběru kosícího nože je potřeba dbát na to, zda jste levák nebo pravák. Aby vám tento typ nože vyhovoval, jsou také důležité tři faktory: vzdálenost od hrany střenky k podložce; síla materiálu čepele; úhel, pod kterým je ostří broušeno případně úhel zkosení nože. Více o těchto faktorech hovořím v tomto videu.

Obrázek 8* – Kosící nože

Obrázek 9 – Japonský nůž s rovným, jednostranně zbroušeným ostřím, který používám pro kosení

Řezných nástrojů je v repertoáru našeho řemesla velké množství. Neváhejte proto experimentovat a zkoušet nože, které vám budou vyhovovat. Upozorňuji vás však, že i na tomto si lze vypěstovat závislost a vaše dílna bude plná sic krásných, leč nepotřebných nástrojů.

Ve vašem tvoření vám přeji hodně štěstí a rovné řezy bez zranění.

PS: Podívejte se na nože popsané v článku nebo jiné užitečné informace na mém YouTube kanále. Pravidelně přináším užitečné tipy a triky ze světa kůže, které vaši tvorbu posunou dále.

Sledujte také můj  Instagram, kde najdete celou řadu užitečných informací a vychytávek.

Obrázky se symbolem "*" byly použity z knihy Brašnářství - Technologie pro 1. ročník odborných učilišť a učňovských škol (Macek, Štěrkovský).

Vašek