Čím řezat usně 1/2?

 Čím řezat usně 1/2?

Obsah tohoto článku najdete také ve  videu 

Naše řemeslo je okouzlující nejen samotnou tvorbou, ale svůj půvab mají také nástroje. Je spousta těch, které svým tvarem vyvolají otázku "k čemu to sakra je?!"

Řezných nástrojů existuje celá řada. Jejich tvary a velikosti se odvíjí od primárních účelů. Ve svém arsenálu proto máme zásobu nožů obyčejných ale také extravagantních. Krupon lépe uříznete půlměsícem a pull up kůži zase řezacím kolečkem.

V dnešním článku popisuji 3 z celkových 5 kategorií, které vám postupně představím. Poradím vám, bez kterého "nože" se na začátku své tvorby obejdete a naopak, který se vám rozhodně bude hodit hned při prvním krájení. Na zbylé 2 kategorie se můžete těšit příště.

Dnešní Kategorie jsou následující:

  • Zalamovací nože
  • Řezací kolečka
  • Půlměsíce

 

Znáte ty záběry, kde řezník vždy před porcováním masa obratně leští nůž ocílkou? Přesně to potřebujete také. Vězte, že základem úspěšného řezu je nůž ostrý jako břitva. Doporučuji si vytvořit obtahovací řemen. Polepte oboustranně dřevěné prkno tak, abyste z jedné strany mohli nůž leštit rubem usně a na druhé straně prkna lícem usně. Obě plochy usně také namažte leštící pastou. Po několika řezech vždy nůž přeleštěte na rubové a poté na lícové straně.

   

Obtahovací řemen s leštící pastou pro leštění nástrojů.

Pojďme k nástrojům.

  • Zalamovací nože

Nůž, který má snad každý český kutil. Samozřejmě existují různé varianty konstrukce pouzdra – plastové, polokovové nebo celokovové. Je asi jasné, že kvalita přichází s pevností a je proto lepší pořídit si bytelnější verzi. Doporučuji mít dvě až tři velikosti – velký, střední a menší.

Varianty jsou dvě. Tou první je pouzdro, do kterého se list zasouvá (A) a postupně jej uživatel vysouvá na základě odlamování. List má předrytou linii, podél které se část s tupým ostřím odlamuje. Druhou variantou jsou pouzdra, kam se zasunou krátké čepelky (B), které jsou pod úhly zkoseny na obou stranách. Tyto čepelky se neulamují, ale jsou oboustranně použitelné.

Ukázka dvou variant zalamovacích nožů - vpravo list nože (A) a vlevo oboustranná čepelka (B).

Využití

Najdete tvůrce, kteří usně s menším zalamovacím nožem kosí (=ztenčování materiálu směrem k hraně). Já čepelkový typ využívám ke krájení silnějších usní při prvotních řezech do materiálu. V určitých případech se vám může hodit delší vysunutí listu a jeho měkkost, někdy potřebujete spíše pevnou krátkou čepel. Záleží na typu řezu. I tyto typy nožů nezapomeňte před řezem přeleštit.

  • Řezací kolečka

Extrémně ostré nástroje, které využijete pro rovné řezy, u kterých je lepší tlačit spíše než táhnout. Typicky u měkčích, tažných kůží typu pull up. Jedná se o usně, které jsou provoskované/proolejované a lépe se tedy řežou tlačením, než tažením. Kolečka se vyrábějí v různých průměrech a dají se sundat a přebrousit/přeleštit. Kvalitním zástupcem je zde značka OLFA. Jedná se o nástroj, do kterého v začátcích není nutné investovat – pokud tedy nepracujete výlučně s pull up usněmi.

Ukázka řezacího kolečka OLFA o průměru 45mm - tato velikost mi vyhovuje

  • Půlměsíce

Nástroj, který je třetí rukou pro sedláře. Univerzální nůž, se kterým uříznete (téměř) cokoliv, kromě ostudy. Název tohoto nástroje vyplývá z jeho tvaru, který připomíná měsíc, respektive jeho polovinu. I zde najdeme celou řadu velikostí a také různých variant tvarů hlavy.

Na ukázku práce s tímto nožem se podívejte v tomto videu.

Půlměsíc z dílny KHS Sedlčany

Jedná se o všestranný nástroj, se kterým lze krájet linie, vyřezávat křivky nebo kosit. Využijete jej jak při jemnější práci, tak při té hrubší. Pro začátečníka je to možná trochu komplikovaný nůž na manipulaci. Ale pokud si na něj zvyknete, bude vám skvělým pomocníkem.

Čím své usně krájíte? S jakým nožem máte dobrou nebo naopak špatnou zkušenost? Budu rád za vaše postřehy níže v komentářích.

V příštím článku se podíváme na krajáčky a na kosící nože. Tedy nože pro jemnější nebo specifickou práci.

PS: Podívejte se na nože popsané v článku nebo jiné užitečné informace na mém YouTube kanále. Pravidelně přináším užitečné tipy a triky ze světa kůže, které vaši tvorbu posunou dále.

Sledujte také můj  Instagram, kde najdete celou řadu užitečných informací a vychytávek.